martes, 13 de mayo de 2008

Un vaixell del S. XIII

Foto: El mundo


Un vaixell que segons els arqueòlegs podria ser del segle XIII o XIV ha estat trobat sota les obres que s'estan fent al baluard del Migdia, a la Barceloneta. Els experts consideren que és una troballa de gran valor, ja que s'estima que d'embarcacions d'aquesta època només n'hi ha tres o quatre a Europa i es la primera que es troba tant a Catalunya com a l'Estat.
Les obres al baluard del Migdia, per fer pisos, a més de sis metres sota el nivell del mar, han permès la localització d'aquest vaixell enfonsat, que els arqueòlogues anomenen derelicte. És la primera embarcació històrica que es localitza a terra a la ciutat. És de fusta i s'ha trobat girada sobre el fons marí de l'època i tal com estan en aquests moments les excavacions ja es poden veure les costelles i taulons que formaven el bastiment i algunes restes de ceràmica.
El que s'ha localitzat fins ara és la part central de la nau, que està feta amb un tipus de tecnologia que no era usual a la mediterrània i sí a les zones de d'Atlàntic nord. Es per això que els historiadors que treballen sobre el terreny ja l'han començat a anomenar el vaixell viquing.
En la visita d'obres que va fer ahir l'alcalde Hereu i tota la plana major d'arqueòlegs de la ciutat, el director del Museu d'Història, Joan Roca, va posar de relleu que l'embarcació correspon a una època d'esplendor de Catalunya quan aquesta dominava el Mediterrani.
En les pròximes setmanes es continuarà l'excavació i després les restes de la nau seran desmuntades i traslladades al Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, amb seu a Girona. Es calcula que els treballs de restauració podrien durar un mínim de tres anys. Després dels tractaments, el vaixell tornarà a Barcelona i formarà part, com a peça molt destacada, de les col·leccions del Museu d'Història de la Ciutat.

Informació publicada al diari Avui.



Foto: Sr.Font




No hay comentarios: